FDA își stabilește propriile reguli pentru a utiliza un surogat

pentru aceste produse. Când oamenii cer un produs, avem ce se întâmplă; aprovizionarea va veni."

SILVER SPRING – Un comitet consultativ al FDA și-a aruncat sprijinul în spatele unui nou medicament combinat pentru diabet, în ciuda preocupărilor majore legate de designul și etichetarea unică a produsului.

Comitetul consultativ pentru medicamente endocrinologice și metabolice (EMDAC) a votat 12 la 2, cu o abținere, pentru a recomanda aprobarea injecției cu insulină glargină și lixisenatidă Sanofi, cunoscută și sub numele de IGlarLixi – un produs cu raport fix propus pentru tratarea adulților cu diabet de tip 2.

Până în prezent, toate combinațiile antidiabetice aprobate sunt realizate fie din două produse individuale cu doză fixă, fie din două produse titrabile individuale. Această nouă terapie dublă combină un produs cu doză fixă ​​- agonistul GLP-1 – și un produs titrabil – insulina.

"Cred că această combinație livrată în acest mod satisface nevoile clinice cu o eficacitate adecvată," a spus Robert Smith, MD, președintele comisiei și profesor la Universitatea Brown.

Smith a menționat că recomandarea sa depinde de abordarea adecvată a preocupărilor legate de livrarea dispozitivului și de necesitatea de a dezvolta îndrumări procedurale adecvate, precum și de necesitatea unor studii post-comercializare pentru a monitoriza reacțiile alergice grave.

Steven Meisel, PharmD, de la Fairveiw Health Services din Minneapolis, a votat împotriva aprobării, subliniind problemele legate de etichetarea dispozitivului de livrare.

"Trebuie să venim cu o combinație de doze care nu este strict 10 unități sau 20 de unități," el a spus observând că dispozitivul face referire doar la doza de insulină și nu la cantitatea de lixisenatidă. "Stabilește modelul mental că toate acestea sunt doar insulină."

Cei mai mulți membri ai panoului care au votat pentru a susține o recomandare au exprimat rezerve similare cu cele ale lui Meisel legate fie de etichetarea actuală a stilourilor injectabile propuse, fie de designul acesteia sau ambele, însă aceste rezerve nu le-au descurajat de la o recomandare pozitivă. Smith a sugerat, de asemenea, reproiectarea stilourilor pentru a preveni orice neînțelegere.

În timp ce existau îngrijorări persistente în ceea ce privește riscurile alergice și posibilitatea creșterii anticorpilor, comitetul nu a găsit niciun semn de siguranță sau eficacitate numai pentru lixisenatidă pentru a exclude aprobarea medicamentului combinat. Smith a spus că a găsit datele cardiovasculare "liniștitor."

Comitetul a explorat, de asemenea, preocupările legate de doza fixă, de limitarea unei componente medicamentoase care este în general titrabilă – insulina – și de potențialul unei reacții alergice.

Personalul tehnic al FDA a găsit un semnal pentru anafilaxie și hipersensibilitate, "magnitudinea riscului în contextul post-comercializare este necunoscută," a spus. Dar consensul grupului pare să fie că monitorizarea post-comercializare a fost adecvată pentru studierea acestui semnal.

Jean-Marc Guettier, MD, director al Diviziei de Metabolism și Endocrinologie a FDA, a subliniat îngrijorările legate de incapacitatea de a ajusta sau titra dozarea unui medicament fără a-l ajusta pe celălalt ca o preocupare și a subliniat că "eficacitatea și siguranța utilizării concomitente pot fi afectate de această limitare."

Solicitat să definească o populație țintă pentru produs, în mod specific dacă pacienții care nu au administrat insulină trebuie să înceapă o terapie combinată sau dacă tratamentul trebuie utilizat ca terapie suplimentară după ce a fost încercată o componentă a combinației. Comitetul a fost mai înclinat să susțină produsul combinat ca terapie suplimentară.

În documentele de informare postate luni, agenția și-a împărtășit rezervele cu privire la superioritatea medicamentului combinat, mai ales că nu s-a demonstrat că lixisenatida în sine oferă beneficii la doza mică pe care i-ar fi administrată ca parte a iGlarLixi.

Sponsorii au susținut în prezentarea lor că beneficiul produsului lor combinat a fost acela că a crescut controlul glicemic, nu a necesitat numărarea carbohidraților și a simplificat livrarea, necesitând mai puține injecții.

Agenția a subliniat că, în dezvoltarea produselor medicamentoase combinate fixe, fiecare componentă trebuie să-și tragă greutatea. Cu alte cuvinte, "Două sau mai multe medicamente pot fi combinate într-o singură formă de dozare atunci când fiecare component al agentului contribuie la efectele revendicate și dozarea fiecărui component (cantitate, frecvență, durată) este astfel încât combinația este sigură și eficientă pentru o populație semnificativă de pacienți necesitând o astfel de terapie concomitentă," după cum a explicat Guettier.

În cazul medicamentelor combinate diabetice, totul important "efect revendicat" este "îmbunătățirea controlului glicemic," care este în general măsurată printr-o modificare de 6 luni a concentrației de hemoglobină A1c (HbA1c) față de valoarea inițială.

În două studii de fază 3, personalul tehnic al FDA a constatat că iGlarLixi "a demonstrat superioritate față de insulina glargină și lixisenatidă" de la momentul inițial până la 30 de săptămâni." Personalul a subliniat însă că "contribuția dozelor mici de lixisenatidă la efectul iGlarLixi asupra modificării HbA1c este incertă." La trecerea de la un singur medicament la o combinație, unii pacienți ar trebui să scadă doza de lixisenatidă pe care au primit-o.

După cum https://harmoniqhealth.com/ro/suganorm/ a remarcat Guettier, "Logica clinică a scăderii dozei unui medicament probabil presupus activ la un pacient care necesită control suplimentar al glucozei nu ne este evidentă."

Deși FDA nu este obligată să respecte recomandările comitetelor sale consultative, de obicei o face.

Parker Brown a contribuit la această poveste.

Ultima actualizare 26 mai 2016

Un nou studiu a pus la îndoială standardele utilizate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru a aproba noi medicamente împotriva cancerului și dacă aceste medicamente ajută pacienții să trăiască mai mult.

Lucrarea, care a fost publicată în Mayo Clinic Proceedings, a evaluat 25 de medicamente aprobate în cadrul programului de aprobare accelerată al agenției între 2009 și 2014. Autorii au descoperit că 14 dintre aceste medicamente – 56% – nu aveau dovezi care să susțină corelația dintre măsură surogat utilizată pentru aprobare și supraviețuirea globală efectivă. Dintre 30 de medicamente aprobate în conformitate cu aprobarea tradițională, 11 sau 37% nu aveau în mod similar dovezi ale beneficiului de supraviețuire.

Surogatele includ rata de răspuns obiectivă, timpul până la progresie și supraviețuirea fără boală. Niciunul dintre acești surogat nu este obligat să se alinieze la supraviețuirea generală, astfel un medicament care îmbunătățește supraviețuirea fără boală nu poate demonstra niciun beneficiu real de supraviețuire.

"Cred că acest lucru este de nepărat," a spus autorul principal Vinay Prasad, MD, oncolog și profesor asistent de medicină la Oregon Health and Science University. "FDA își stabilește propriile reguli pentru a utiliza un surogat. Într-un procent mare din aceste aprobări, surogatul nu a fost niciodată studiat. Ei o iau de la sine."

Un oncolog care nu a fost implicat în studiu a declarat că descoperirile au evidențiat o preocupare importantă: În timp ce obiectivul fundamental ar trebui să fie să ajute pacienții să trăiască mai mult și mai bine, nici majoritatea studiilor clinice care conduc la noi medicamente împotriva cancerului nu sunt evaluate. Christopher Booth, MD, de la Universitatea Queen’s din Kingston, Canada, a declarat că multe dintre noile medicamente pentru cancer, care sunt anunțate ca fiind "tratamente descoperitoare" oferă doar un beneficiu modest.

"Oncologii, anchetatorii și organismele de aprobare a reglementărilor ar trebui să stabilească stacheta mai ridicată, solicitând dovezi ale surogatului înainte de a aproba medicamente care nu evaluează supraviețuirea generală sau calitatea vieții," a spus el prin e-mail.

Într-un e-mail, purtătorul de cuvânt al FDA, Sarah Peddicord, a declarat că agenția va revizui noua lucrare ca parte a evaluării continue a acestei probleme.

În general, FDA consideră că supraviețuirea fără progresie este adecvată pentru aprobarea de noi medicamente împotriva cancerului.

"În funcție de circumstanțe, o îmbunătățire a PFS poate furniza dovezi substanțiale care susțin fie aprobarea tradițională, fie aprobarea accelerată," ea a spus.

Ea a spus că FDA a purtat mai multe discuții de-a lungul mai multor ani în comunitatea științifică și a pacienților la nivel mondial pentru a obține un consens că supraviețuirea fără progresie și un alt surogat comun cunoscut sub numele de rată de răspuns sunt acceptabile pentru a susține aprobarea medicamentelor care tratează cancerul.

"S-a acceptat pe scară largă că beneficiul unui medicament poate fi demonstrat de o varietate de obiective, nu doar de supraviețuirea generală," ea a spus.

Supraviețuirea fără progresie sau PFS este unul dintre cele mai frecvente surogate menționate în deciziile de aprobare accelerată și este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente măsuri găsite într-o investigație 2014 Journal Sentinel / MedPage Today care arată că între 2003 și 2014, 74% din 54 de noi medicamentele pentru cancer aprobate de FDA s-au bazat pe surogate. Rareori existau dovezi ale îmbunătățirii calității vieții.

În medie, costul tratamentului pentru aceste medicamente este de aproximativ 10.000 USD pe lună.

Anul trecut, o anchetă separată a Journal Sentinel / MedPage Today a constatat că medicamentul, Afinitor, a venit în fața FDA de cinci ori în ultimii 6 ani și de fiecare dată a obținut aprobarea pentru o nouă utilizare – pentru trei tipuri de cancer și două tipuri a tumorilor non-maligne. În niciuna dintre acele ocazii, medicamentul nu a arătat o îmbunătățire a supraviețuirii reale sau a calității vieții.

Dar medicamentul vine cu o listă lungă de reacții adverse grave – răni la nivelul gurii, infecții, oboseală, diaree, dureri abdominale, febră, tuse, cefalee și scăderea poftei de mâncare. În studiile clinice, fiecare a apărut la cel puțin 30% dintre pacienți.

În studiul pentru cancerul de sân avansat, 63% dintre cei care au luat Afinitor au fost nevoiți să reducă doza sau să oprească temporar tratamentul, comparativ cu 14% care au primit un placebo.

Un alt medicament, Avastin (bevacizumab), a primit aprobare accelerată pentru cancerul de sân în 2008, după ce un studiu a arătat că a îmbunătățit supraviețuirea fără progresie a măsurii surogate cu 5,5 luni în urma chimioterapiei. Cu toate acestea, în studiile ulterioare, beneficiul a dispărut – și nu s-a găsit niciun beneficiu pentru supraviețuirea cancerului de sân sau pentru calitatea vieții.

Dar medicamentul a fost afectat de efecte secundare care pun viața în pericol, inclusiv hemoragii, atacuri de cord, insuficiență cardiacă și perforații la nivelul nasului, stomacului și intestinelor. În 2011, FDA a revocat indicația Avastin privind cancerul de sân.

Dezastrul Avastin a arătat că surogatele nu duc întotdeauna la îmbunătățiri ale supraviețuirii, a declarat Daniel Goldstein, MD, oncolog în Israel, care critică frecvent costurile terapiei împotriva cancerului.